vineri, 21 noiembrie 2008

Albarracin bouldering, Spania

Chiar daca a trecut deja aproape o luna de cand ne-am intors din Spania(eu, BF, Radu ''Bebidas" Varlan si Marius "Maturul" Luca), o sa povestesc totusi in cateva cuvinte cele 11 zile petrecute pe meleaguri "straineze".
Ajunsi in campingul din Albarracin pe la 12 noaptea am avut noroc ca inca nu adormisera toti de la receptie, caci altfel cred ca dormeam in masina pana dimineata la 9 cand se deschidea oficial campingul.
Primul lucru pe care l-am facut in dimineata primei zile de catarat(dupe ce am platit cazarea) a fost sa ne interesam de un topo al zonei, dar tot ce am obtinut au fost 3 sau 4 coli A4, una cu schita drumurilor si potecilor care duceau la zonele de catarat si restul cu zonele in detaliu, adica pozitionarea bolovanilor si lista cu numarul, numele, gradul si daca era cazul cateva mici detalii despre fiecare linie in parte. Initial, am incercat sa ne ghidam dupa respectivul topo dar dupa ce am ajuns EXACT INTRE zonele de catarat si nicidecum in mijlocul vreuneia am decis sa intrebam alti cataratori care pareau ca stiu mai bine decat noi ce se intampla in zona. Asa am ajuns la arastradero, un sector cu destul de multi bolovani si linii foarte frumoase. Ne-am incalzit putin pe niste bolovani mai usurei dupa care am format 2 echipe, eu cu bifi si marius cu radu si ne-am orientat catre ceea ce parea mai interesant in zona. Eu si bifi ne-am oprit la un bolovan despre care nu stiam mai nimic, si nici in asa zisul topo nu figura. Dupa ce l-am studiat pret de cateva minute am hotarat sa-l incercam. S-a dovedit a fi un boulder de 2 miscari nu foarte grele si un "top out" mai greutz decat ne-am fi asteptat care ne-a mancat ceva incercari si energie. In cele din urma am "a iesit" dar cu oarece eforturi la iesirea pe bolovan. Ulterior am aflat si gradul de la niste spanioli, un 7C care probabil mi-ar fi iesit mai greu daca ii stiam gradul de la inceput(asta mi-a dat incredere)
In zilele ce au urmat am pus ochii pe un bloc pe care l-am vazut in "Dosage V", un V10 care mi s-a parut a nu fi deloc pe "mana mea" adica adica cat mai multa forta. Dupa primele incercari credeam ca n-am nicio sansa in a rezolva cel putin "pasii". Blocul l-am impartit in 2 bucati, prima parte, "traverseul", care era de fapt si partea cea mai grea, dupa care urama partea a-2a care era de altfel un 7B cu primele 3 miscari putin mai delicate dar care dupa aceea dadea pe niste mari "rangi" in care iti intra mana pana la incheietura. Dupa putin timp de pauza am hotarat sa mai incerc de caterva ori si foarte bine am facut ca incepeam sa ma obisnuiesc cu miscarile si prindeam din ce in ce mai multa incredere in fortele proprii. Nu dupa foarte mult timp am hotarat sa ma opresc, incercarile date "traverseului" consumandu-ma la maxim. Cu gandul sa vin urmatoarea zi odihnit si cu forte proaspete sa-l fac, am hotarat sa nu mai catar in ziua respectiva.Din pacate "urmatoarea zi"nu a fost una cu prea mare succes, nereusind sa "leg" blocul desi pasii luati individual imi ieseau . Problema mea era de fapt una de anduranta, de power andurance mai bine zis, si asta mi-a cam scazut putin moralul, pentru ca era un punct la credeam ca sunt destul de puternic, avand in vedere ca in ultimul timp m-am antrenat intens pentru power andurance. Suparat, am hotarat ca traseul este peste nivelul meu, si ca trebuie sa renunt la el.
A urmat o zi de pauza in care am mers pana in Zaragoza de unde am vrut(eu si radu) sa ne cumparam cate o pereche de papuci de catarat(eu vroiam "solution" iar radu ceva "evolv" sau tot "solution. am plecat amandoi cu cate o pereche de "galileo", asta ca nu prea era ceva mai bun)
Una din cele mai bune zile pe care le-am avut la albarracin a fost o dimineata in care m-am trezit cu radu la ora 7:30, am mancat ceva repede si pe la 8 jumate-9 eram la bolovani. Avea o mare pofta de catarat si tinte precise cu un plan exact:ne incalzeam, mergeam la Rollito Bonnito (7B), pe urma graschoper (7C) iar la urma superbele blocuri Ineschakra(7C) si manuchakra(7B). Cu planul acesta in cap, ne-am incalzit, si ne-am dus la rollito bonnito pe care l-am facut relativ repede iar radu a rezolvat si el repede pasii avand probleme doar in a concretiza traseul. Ne-am mutat la graschoper, un 7C de fata cazuta cu un jump la sfarsit. Sahul a fost unul Imens pe fata cazuta pana sa ajungem in pozitia de jump, iar pana am rezolvat problema de jos a inceput sa se incalzeasca putin si sa se piarda putin din aderenta minusculelor prize de picior. Cum niciunul dintre noi nu excela la astfel de miscari am abandonat repede proiectul si ne-am mutat la cele 2 blocuri care dupa parerea mea sunt cam cele mai frumoase din zona, Insecheakra si Manucheakra. Am vrut sa le iau in ordine ierarhica, abordand mai intai 7B-ul (pe care l-am rezolvat in cam 10-15 minute) iar apoi 7C-ul(care mi-a luat cam 20 de minute si care mi s-a parut mult mai greu). La scurt timp dupa ce am terminat cele 2 blocuri am aflat de la niste spanioli ca de fapt gradele pentru inescheakra si manucheakra erau de fapt invers decat cum credeam eu, adica 7C era ala care mi-a iesit mai repede si mai usor si 7B era ala care mi s-a parut mult mai greu. Asta mi-a dovedit inca odata ca modul cum abordezi fiecare boulder este esential in rezolvarea lui, si ca am unele probleme cu "sfecla". La ora 1 eram deja gata cu "ziua de catarat", si am tras concluzia ca cel mai bine e sa te dai dimineata, racorica, aderenta maxima si bine motivat.
Intr-una din zile bifi a gasit Supernafamacho (7B+) pe care si-l dorea f mult sa-l faca si care in cele din urma ia iesit destul de lejer dar ca si mine(cred ca e deacord si el cu asta) are si el unele probleme cu capul. Vorbind de "probleme cu capul" cred ca cele mai mari le-a avut mister Bebidas care era fffff aproape sa faca Supernafamacho stiind ca de fapt e un 7A/+, iar dupa ce a aflat adevaratul grad nu l-a mai gasit uscat in nicio zi.
Penultima noastra zi in spania m-a gasit la sectorul unde se afla V10 care m-a demoralizat putin in primele zile. Cu 2 zile de pauza in spate, ma simteam puternic si am decis sa mai incerc de cateva ori pasii. Deja incalzit si cu mintea libera am avut placuta surpriza de a face traseul la a 2-a incercare. Am invatat din asta ca pauza e sfanta.
In ultima zi Bifi a incercat un 8A de care a fost f aproape dar, in urma a cateva zile de ploi, stanca nu se uscase in proportie de 100% (mare ghinion, pentru ca era peste blocul respectiv ca valoare)
Una peste alta, personal, mi-a placut in spania si cred ca o sa ma intorc la albarracin, dar doar atunci cand sunt sigur ca exista un topo "sanatos". Daca cineva doreste sa mearga in zona ii stau la dispozitie(si cred ca si restul baietilor) cu orice fel de informatie in limita in care cunosc si eu.


P.S. e prima oara in viata mea cand scriu atat de mult la taste :)

Un comentariu:

Victor B.F spunea...

..prietene , am si io de facut o sg precizare : ai aflat ca blocurile alea au gradele invers abia dupa ce m-ai omorat pe mine pe ele...ca m-ai "pus" sa ma incalzesc pe ala pe care tu il credeai mai usor si era de fapt 7C , iar cand m-am dat pe ala mai usor si am "rezolvat" problema de la intrare, abia atunci ti-a pus problema ca ar putea fi invers..oricum iti dau dreptate..capu face treaba..si adevarat erau f frumoase liniile alea 2...


PS : vezi sa nu faci intindere la mana cu blogu asta de la prea mult scris..ca stiu ca nu esti obisnuit ..:)).
Te pup dulce!